poniedziałek, 10 lutego 2014

Król orzechów...

Znacie drugi, tak skoncentrowany”, naturalny produkt spożywczy jak orzech włoski?! Chyba nie, prawda?  Dlaczego "skoncentrowany"? Wynika to przede wszystkim z wysokiej (nawet 75-procentowej) zawartości tłuszczu, ale tego zdrowego! Owszem, są mistrzami jeśli chodzi o kaloryczność, bo w 100g mają ok.645kcal ale niewątpliwie to te dobre kalorie i 3-4 orzechy dziennie to bardzo dobry wybór (np. jako przekąska).


Są bogate w kwasy wielonienasycone, które obniżają stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi. Jak dowiedli ostatnio naukowcy wystarczy jeść dziennie 4 orzechy włoskie, by w ciągu trzech tygodni zmniejszyć jego poziom!

Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/orzechy-wloskie-duzo-kalorii-ale-samo-zdrowie-wlasciwosci-odzywcze_37185.html
Uchodzą za najzdrowsze ze wszystkich orzechów, bowiem zawierają najwięcej przeciwutleniaczy – związków chroniących organizm przed wolnymi rodnikami, które m.in. przyspieszają proces starzenia i są obwiniane za wywoływanie nowotworów. W składzie orzechów włoskich znajdziemy dużą ilość fosforu (wspomaga pracę mózgu, szczególnie cenny dla osób uczących się i pracujących umosłowo), żelaza, wapnia, magnezu i cynku - są pomocne przy niwelowaniu skutków stresu czy zmęczenia. Nie brakuje w nich również drogocennej witaminy E (korzystnie wpływa na kondycję skóry, nazywana jest "eliksirem młodości". Lekarze twierdzą, że dodaje ona żywotności, witalności, energii) oraz wspomagającego prawidłowe trawienie błonnika.  Jedzenie ich sprzyja układowi nerwowemu, dlatego ich chrupanie zaleca się osobom cierpiącym na depresję, która stanowi poważny problem w sezonie jesienno-zimowym. Orzechy włoskie są popularnym składnikiem wielu preparatów działających bakterio- i grzybobójczo, przeciwzapalnie i ściągająco. Przyspieszają przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu. Chyba więcej argumentów nie potrzeba aby zacząć je wprowadzać do swojej diety regularnie!:) Polecam, bo sama uwielbiam! Można dodawać do sałatek, musli, jeść jako przekąska itp...

P.s. Czy wiecie, że spożywanie takich zdrowych przekąsek jak orzechy czy migdały pomaga ustrzec się napadów wilczego głodu w ciągu dnia?



Właściwości orzecha włoskiego są wykorzystywane również w medycynie i kosmetologii. Jego liście od dawna wykorzystywane są w leczeniu cukrzycy, krzywicy czy pasożytów przewodu pokarmowego. Z kolei nalewka orzechowa jest stosowana do leczenia zaburzeń układu pokarmowego, a szczególnie biegunki. Orzech włoski jest wykorzystywany w kosmetologii, np. do produkcji kremów, peelingów czy balsamów brązujących.



ODŻYWCZA MASECZKA NA TWARZ Z ORZECHÓW:

Nie ma to jak samodzielnie zrobiona maseczka! Tanio, zdrowiej no i wiesz co w niej jest (zero ulepszaczy itp). Miękką i delikatną skórę osiągniesz, stosując maseczkę z orzechów na twarz i dekolt. Jak ją przygotować? Wystarczy drobno rozgnieść obrane orzechy i zalać je ciepłym mlekiem (tak, aby osiągnąć konsystencję papki). Do niej dodaj miód i pozostaw na chwilę. Maseczka jest gotowa do użycia, gdy orzechy napęcznieją i ostygną. Nakładamy ją na dekolt i twarz i pozostawiamy na 10 minut. Na koniec warto zafundować sobie delikatny masaż i zmyć maseczkę letnią wodą. Proste!


WAŻNE...

Jeszcze kilka rad dotyczących kupowania i przechowywania orzechów. Otóż – jak wszystkie produkty, zawierające w sobie sporo tłuszczy, tak i orzechy bardzo łatwo jełczeją. Lepiej nie jeść ich w ogóle niż zjełczałe. W takim stanie mogą powodować podrażnienie błony śluzowej żołądka i jelit, utratę wartości odżywczych, złe trawienie olejów, osłabienie odporności, niszczą witaminy A i E, obciążają pracę wątroby. Z tego powodu łuskane orzechy przechowujmy w ciemnych i suchych pojemnikach – światło przyspiesza ich psucie.
Nie przechowujemy orzechów w opakowaniach plastikowych – produkty oleiste wchodzą w reakcję z plastikiem. W orzechach gromadzą się toksyny i środki chemiczne – kupujmy raczej orzechy ekologiczne i niespryskiwane. Zdecydowanie lepiej kupować te w łupinach, niż łuskane, czy mielone.



Ciekawa jestem, czy Wy lubicie ten rodzaj orzechów? Może macie jakieś ciekawe przepisy na dania, sałatki czy inne maseczki z ich dodatkiem? Piszcie!

#Sammy

8 komentarzy:

  1. Świetny blog :D super porady i wgl :D mam takie pytanko bo niestety jestem posiadaczką rozstępów i jeżeli ćwiczę regularnie to może one po jakimś czasie w magiczny sposób po prostu znikną ? :D czy muszę stosować jakieś maści itp ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozstępy już nie znikną jeśli je masz. Sama mam rostępy i przeczytałam już wszystko na ich temat. Jedyna opcja to podobno jakieś zabiegi podczas których ścierają skórę, ale widziałam osoby bo takich zabiegach i wygląda to jakby zdarli z Ciebie skórę;/ Jeśli mogę coś polecić z kremów to ziaja krem dla kobiet po 3 miesiacu ciązy, własnie na rozstępy . Skóra jest po nim gładka i moim zdaniem widoczność rozstępów się zmniejsza, ale one nie znikną od kremów niestety. Ale na prawdę skóra po tym kremie duuużo ładniejsza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli są czerwone - świeże to warto stosować takie kosmetyki, oliwki, można poprawić wygląd skóry. Jeśli są już białe to pomóc może tylko mezoterapia lub dobre leczenie laserowe;)

      Usuń
  3. Niestety ciężko ograniczyć sie tylko do 4 dziennie :/

    OdpowiedzUsuń
  4. orzechy, orzechami, a kiedy zobaczymy Twoją przemianę czy coś w tym rodzaju ?! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja może tak poza tym postem ale bardzo była bym wdzieczna na odpowiedz jakie buty polecasz na poczatek do bieganie wiem ze na pewno bd lepsze nike czy rebook ale chodzi mi o cos moze z nizszej polki finansowej. moze za jakis czas zainwestuje w drozsze bardzo prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://motywatornia-sammy.blogspot.com/2014/01/kilka-sow-o-bieganiu.html

      Usuń