środa, 15 stycznia 2014

Co jeść na śniadanie?!



Dziś, dla odmiany szybki post dietetyczny;) 

Warto zacząć od tego, że to dzięki porządnemu i ZDROWEMU śniadaniu mamy siłę na całą resztę dnia; na ćwiczenia, załatwianie swoich spraw, a nawet na robienie rzeczy, które nam sprawiają przyjemność. Mało kto wie, że jedząc co dzień zdrowe śniadanie, do 2h (ja jestem jednak fanką tej wersji, że do 30min.) po wstaniu z łóżka w około 30-50% zmniejszamy u siebie ryzyko otyłości oraz innych chorób! Dzięki takiemu nawykowi usprawniamy swój metabolizm oraz zmniejszamy ryzyko wystąpienia nagłego, dokuczliwego uczucia głodu w ciągu dnia (sprawdzone osobiście!). Dobre śniadanie to takie, które pokrywa około 25% nawet 35% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Dużo osób przez lata nie je śniadań i pielęgnuje ten straszliwy nawyk, a potem ciężko im się przestawić na normalne, zdrowe jedzenie. Wtedy najlepiej jest przyzwyczajać organizm małymi kroczkami!:)



 Co warto jeść na śniadanie?
  Śniadanie powinno być urozmaicone, musi zapewnić nam sporą porcję energii, witamin i pierwiastków. Najlepiej aby nie było co dzień takie samo.
 Proponuję na początek coś z nabiału (podkręca metabolizm i syci nas na dłużej), a moim śniadaniowym nr.1 są jajka ( na miękko, jajecznica na cebuli i pomidorkach, lekki omlet). Świetną propozycją jest chudy twarożek z sezonowymi warzywami, plasterek żółtego sera na kanapkę, chuda wędlina, serki wiejskie, jogurty np. greckie ( wybieramy opcję bez cukru) świetnie pasują do owsianki czy do otrębów. Nabiał dobrze jest połączyć ze zdrowymi tłuszczami. Fajnym pomysłem byłoby przygotowanie serka wiejskiego lub twarogowego z wiórkami kokosowymi, lub usmażenie wcześniej wspomnianego omleta na oleju kokosowym. Kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju kokosowym mają łańcuchy średniej długości, są to tak zwane MCT (middle chained triglicyrides). To one są szybciej rozbijane i mogą być od razu użyte jako energia dla naszego organizmu, bez podnoszenia poziomu insuliny. Tłuszcz z kokosa jest zatem znakomitym naturalnym środkiem energetyzującym, który może z powodzeniem zastąpić różnego rodzaju sztuczne suplementy. Organizm, któremu dostarcza się tak efektowny środek, nie będzie odczuwał zapotrzebowania na słodkie przekąski, co pozytywnie wpłynie na odzyskanie kontroli nad wagą.

 Jeśli na śniadanie chcesz zafundować sobie porcję węgli, to dobrze posłużyć się tymi złożonymi czyli nie np. biały chleb. Polecam, bo sama uwielbiam ciemne pieczywko, kasze (gryczana, jaglana), czy własnoręcznie zrobione musli ( owsianka, orzechy, trochę rodzynek, migdałów, mogą być również pestki dyni czy ulubione suszone owoce).



Takie węglowodany nie powodują wysokich skoków cukru we krwi. Sprawiają, że czujemy się syci przez dłuższy czas! Dodatkowo ciemne pieczywo, w przeciwieństwie do białego,  jest bogatym źródłem błonnika i witamin z grupy B. Niedobory tych witamin niekorzystnie wpływają na wygląd cery i paznokci, mogą też doprowadzić do powstawania tzw. „zajadów” w kącikach ust. Ważne jest aby dostarczać swojemu organizmowi witamin z grupy B regularnie wraz z pożywieniem, a to dlatego, że nie są one magazynowane w naszym organizmie, ich nadmiar jest wydalany. 

Warto też śniadanie wzbogacać o porcję warzyw, można np. do kanapeczek z ciemnego pieczywa i białego serka zrobić sobie sałatkę grecką, do omleta dodać gotowanego brokuła. Należy pamiętać, że są witaminy ( zawarte np. w warzywach) które do przyswojenia potrzebują odrobiny tłuszczu!


Czego na pewno nie polecam to wszystko co składa się w większości z węglowodanów prostych, czyli; drożdżówki, biały chleb, płatki do mleka ( te słodzone typu; nesquik) batony, ciastka, czekolada. Wszystko to co ma duuuużo tłuszczu w sobie, czyli kiepskiej jakości parówki ( warto czytać skład ile znajduje się % mięsa a ile MOM'u) kiełbasy, golonki, crossanty, pączki, boczki itp.itd. Z tego energii niestety będziecie mieli tylko na krótki czas... Jeśli chodzi o owoce to najlepiej je pozostawić na II śniadanie;) Wyjątkiem jest owsianka, która z owocami smakuje najlepiej lub też naleśniki (ta zdrowsza wersja z otrębami lub żytnią mąką). W poszukiwaniu inspiracji zajrzyjcie do naszego folderu z FIT przepisami -- > Tutaj!


Tak naprawdę, jeśli ćwiczycie, trenujecie i się ruszacie to akurat przy śniadaniu liczenie kalorii się nie sprawdza;) Warto jeść mądrze ale to, na co się ma ochotę! W końcu według przysłowia, śniadanie powinno się jeść jak król.

.:Sammy:.

28 komentarzy:

  1. Sammy, boski wpis <3 Jestem Twoją ogromną fanką, naprawdę świetnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również jestem wielką fanką i zawsze podobają mi się dobierane przez Ciebie grafiki. Narobiłaś mi tylko smaka:D
      Polecam zajrzeć do mnie, dziś dodałam nowy wpis "dwadzieścia sposobów na owsiankę" tak, żeby się nie znudziło:)
      http://lova.pl/pozywna-owsianka-20-wersjach/

      Usuń
  2. ja mogę polecić pyszne i zdrowe placki z płatków owsianych-> gnieciemy banana, dodajemy jedno jajko, cynamon i płatki owsiane, mieszamy i na patelnie ;) polecam z miodem!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a na czym smażysz jeśli można wiedzieć?

      Usuń
    2. okay, ale na patelnie to na oleju? bo jak byłoby bez to..czy się nie przypali? :*

      Usuń
    3. a i jakie mniej więcej proporcje dajesz ? ;*

      Usuń
    4. Tez polecam naleśniki z platkow owsianych - osobiście dodaje lyzke oleju do ciasta żeby się nie przypalalo i smaze ba patelni teflonowej do nalesniorow. Polecam zlozonego na pol z gniecionym bananem jako nadzienie ;)

      Usuń
    5. Do smażenia polecam olej kokosowy ( wysoka temperatura dymienia plus świetny zapach ;) ) oraz olej z pestek winogron (również wysoka temp. dymienia). Dodatkowo oba są bardzo zdrowe. Polecam poszukania ich zastosowania w Internecie. Kokosowy można stosować do włosów, z pestek do dłoni ;)

      Usuń
    6. Ja tak samo robię placuszki :) tylko smażę je na małej ilości oleju mam pędzelek do smarowania ciast i przy pomocy tego pędzelka smaruję odrobinę patelnie jak porządnie rozgrzejemy i będziemy smażyć na małym ogniu to wyjdą idealne :D

      Usuń
    7. Powodzenia w smażeniu na oleju kokosowym....nie wolno smażyć ponieważ ten olej tłoczony jest na zimno i na zimno należy go używać nie smażyć zabronione ponieważ rakotwórcze substancje sie wydzielają ale wasz wybór oczywiście.

      Usuń
  3. Mniam mniam :) Tylko nie każdy ma czas na zrobienie sobie dobrego śniadania :c
    ____________________________
    http://gadzetyprobki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. oo tak śniadanie to największy posiłek w ciągu dnia:) Lubię sobie wtedy pojeść:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak dokładnie ! śniadanie powinno jeśc się bez wyrzeczeń, oczywiśie z głową :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to moja mama powtarza "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolacje zostaw wrogowi" na pewno skorzystam w jakiejś części ze wpisu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. o tak :D śniadanko najważniejszy posiłek dnia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy wpis i inspirujący wpis.

    Jako uzupełnienie napiszę tylko, że warto od razu po przebudzeniu napić się wody i w ten sposób pobudzić metabolizm, bo inaczej go zbombardujemy węglowodanami jak jeszcze będzie spał ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś mi ochoty na owocowe śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. tak wiem, bdzie, ze sie czepiam. " Do smażenia
    świetne są patelnie teflonowe, lub ceramiczne, które nie wymagają
    niewielkiego natłuszczenia." Jedno "nie" trzeba wyrzucic, droga Autorko.

    tez bym chetnie wsunela dzis cos na goraco. za oknem snieg, wiec energia potrzebna, co by przez niego przebrnac, hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz widzę ten błąd! Dzięki wielkie za czujność!

      Usuń
  11. Świetny post, zresztą jak wszystkie! Jak czytam je to nie mogę usiedzieć w miejscu, tak mi rośnie motywacja :3 Zawsze się zastanawiałam co najzdrowiej zjeść na śniadanie. Dzięki za to :D Mam jeszcze prośbę, zrobilibyście też post o tym co najlepiej zjeść na kolację? Byłabym bardzo wdzięczna (*^*)/

    OdpowiedzUsuń
  12. no wszystko ladnie pieknie ale czy np. zjedzenie paru cienkich kabanosow bekonowych na sniadanie moze nam zaszkodzic?

    OdpowiedzUsuń
  13. Moim zdaniem, nie ma takiej opcji. Kabanosy w niczym nie przeszkadzają o ile masz zbilansowaną dietę. Jak żyjesz na samych kabanosach, to możesz się martwić

    OdpowiedzUsuń
  14. kabanosy sa ok na przekaske ale nie na takie zdykle danie. ale nawet na przekaske powinny byc zdrowe. ja polecam maestro. sa najbardziej miesne i nie maja konserwantow :) do togo sa w 7 smakach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jakie smaki dokladniej maja te maestro? :)

      Usuń
    2. maestro sa w nastepujacych smakach : "pikantnych papryczek piri piri, aromatycznego bekonu, soczystej żurawiny, klasycznej papryki, świeżych orzechów, kruchego mięsa drobiowego oraz wędzonej wieprzowiny" ;)

      Usuń
  15. w temacie sniadań polecam en artykuł http://cenabiznesu.pl/-zdrowe-sniadanie-poznaj-7-przepisow portal może średnio dietetyczny, ale przepisy fajne, zwłascza pudding z chia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja eksperymentowałam z masą śniadań, bo często zaraz po śniadaniu czułam się ociężała, a potem z kolei głodna. Najlepiej działa dla mnie zielony koktajl. Wiem, że to brzmi dziwnie, bo to głównie woda, ale nie jestem po nim głodna przez jakies 3 - 4 godziny, a już pół godziny po posiłku czuję się na tyle "pusta", że idę ćwiczyć. Zimą jem kaszę jaglaną z warzywami albo orzechami :) bo ciepła i przyjemna. Idealny przepis na zielone smoothie ze wszystkim, czego potrzeba: http://projektlepiej.pl/2016/10/12/uniwersalny-przepis-zielony-koktajl-cz-2/ Do tego można pić duuuużo wody, wtedy nie jest się głodnym tak często :) Mnie wystarczają tylko 3 posiłki w ciągu dnia.

    OdpowiedzUsuń